Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zajímavé články o Zumbě

 

 Co je Zumba?

Zumba je velmi dynamické cvičení při stimulující hudbě, založené na tanečních krocích salsy, merengue a dalších latinskoamerických a moderních tančních stylů. Zumba spojuje základní principy aerobiku, rezistenčního a intervalového cvičení, posiluje a tvaruje postavu, spaluje tuky, maximalizuje kalorický výdej organismu, prospívá srdci, uvolňuje nervové napětí.
Hlavní je dobře se bavit a krásně si zacvičit!

 

 Cvičení, které boří všechna pravidla

Rád tvrdím, že zumba boří všechna pravidla cvičení. Jedná se o taneční cvičení, jeho forma je tedy velmi uvolněná. Existuje sice určitá posloupnost sestav, nemusíte se jimi však řídit do puntíku. Nemusíte věnovat příliš pozornosti ani počítání kroků nebo otoček, řídíte se pouze hudbou. Stačí se pohybovat do rytmu - nebo ještě lépe: necháte rytmus, aby hýbyl vámi. Vždy zdůrazňuji, že při zumbě je nejdůležitější aby každý měl ze cvičení dobrý pocit.
Na rozdíl od běžného aerobiku, při němž člověk často poskakuje a vykopává jako zdřevěnělá roztleskávačka, při zumbě zapojujete celé tělo, které se pohybuje podle rytmu. Tato vlastnost zumby vám pomůže ke štíhlejšímu pasu, pevnějším hýždím a nohám a celkově lepší kondici.
Je možné říct, že zumba s vámi pohne zevnitř. Uvolní emoce, ze cvičení se stane uvolněná, nesešněrovaná zábava. Cvičení nebude jednotvárné a zvedne vám náladu. Ti, kdo cvičí zumbu, neříkají: "Mel bych jít cvičit." Ale: "Nemůžu e dočkat až zase půjdu cvičit."

Zumba:

  • posiluje strdeční sval,
  • zlepšuje klidovou srdeční frekvenci,
  • zlepšuje krevní oběh,
  • pomáhá snižovat množství nezdravého cholesterolu v krvi,
  • dostane tělo do stavu spalování tuků,
  • zrychluje metabolismus (přeměnu živin v energii),
  • pomáhá udržet zdravý krevní tlak

 

Nezapomeňte na tekutiny!

Vždy mějte po ruce láhev s vodou, protože při zumbě se budete potit! Doporučuji stále pít velké množství vody: 8-10 velkcýh sklenic denně. Voda je látka, jíž naše tělo obsahuje největší množství a která je pro život nejdůležitější. Proč? Je součástí téměř každého pochodu, který se v lidském těle odehrává, od trávení a cirkulaci přes vylučování. Voda a další tělní tekutiny přivádějí do buněk a tkání živiny a odstraňují z těla odpadní látky.
Voda se nepřímo účastní v procesu spalování tuků. Ledviny vyžadují dostatečné množství vody pro správné odstraňování zplodin z těla. Je-li v těle nedostatek vody, ledviny nemohou pracovat na plný výkon a musí jim vypomáhat játra. Jednou z mnoha funkcí jater je přeměna tukových zásob v energii. Když ale pracují za ledviny, nemohou se zároveň věnovat tukové přeměně. A to může zabrzdit odbourávání uloženého tuku.
Snažte se pít vodu v průběhu celého dne. Zkuste se držet tohoto jednoduchého pravidla: Před cvičením vypijte jednu až dvě sklenice vody, během cvičení pijte vodu po malých doušcích a po cvičení si dejte jednu až dvě sklenice.

 

Budete potřebovat energii!

Znám mnoho lidí, kteří se schválně vyhýbají jídlu alespoň tři až čtyři hodiny před cvičením. Tím ovšem snižují svou výkonnost o energii, již dodá správné jídlo ve správnou chvíli. Zde se naše tělo chová jako auto: Nejprve musíte natankovat, potom můžete jet. S dostatečnou energickou zásobou budete mít větší výdrž i zápal.

 

Jak zvýšit účinky cvičení?

1.      Větší jídlo si schovejte na později: Před cvičením nejezte nic těžkého. Raději si vezměte malou svačinku s vysokým obsahem energie: kousek čerstvého ovoce, musli tyčinku nebo iontový nápoj.

2.      Hodně pijte: Doporučuje se pít velké množství vody 8-10 velkých sklenic denně. Voda se nepřímo účastní v procesu spalování tuků. Zkuste se držet tohoto jednoduchého pravidla: Před cvičením vypijte jednu až dvě sklenice vody, během cvičení pijte po malých doušcích a po cvičení si dejte ještě jednu až dvě sklenice.

3.      Starosti hoďte za hlavu. Zakažte si během cvičení myslet na problémy, zabývat se straostmi a obavami. Většině lidí pomáhá Zumba zahánět stres. Cvičením si uvolníte mysl a vyčistíte hlavu. Soustřeďte se na hudbu a tanec.

4.      Naslouchejte svému tělu. Vždy se řiďte signály, které vám tělo vysílá. A říká-li, že byste neměli dělat příliš hluboké výpady, raději se do nich nenuťte.

5.      Každý moment si vychutnejte. Při cvičení věnujte veškerou pozornost Zumbě a sobě.

6.      Nejdůležitější součástí cvičení je dobře se bavit. Nedělejte si starosti, pokud vám něco hned nejde. Hoďte za hlavu svoje komplexy a radujte se ze života!

 

10 důvodů proč hubnout tancem

1. Dožijete se vnoučat, možná i pravnoučat - a nikoli jako nemohoucí staříci.

2. Zachováte si bystrnou mysl.

3. Budete vypadat mladě.

4. Budete mít více energie.

5. Ochráníte tělo před různými chorobami.

6. Snížíte stres.

7. Budete se pohybovat s grácií a větší sebejistotou.

8. Posílíte sebedůvěru.

9. Užijete si nakupování nových, moderních oblečků.

10. Budete vypadat skvěle.

 

Zdroj: Zumba kniha